Sveikata/Medicina

Didžiulė augalinės mitybos nauda žmogaus sveikatai

Šiomis dienomis augalinė mityba tampa vis populiaresnė, todėl ją būna linkę išbandyti daugybė žmonių. Tačiau ne kiekvienas žino, kokią didelę naudą iš tikrųjų mūsų sveikatai gali turėti augalinės mitybos propagavimas. Todėl jei jūs taip pat ketinate išbandyti augalinę mitybą, būtų pats metas susipažinti ir su jos privalumais sveikatai.

Gerina širdies sveikatą

Gyvūniniuose riebaluose paprastai būna daugiau sočiųjų riebalų, kurie didina blogojo cholesterolio (MTL) kiekį, galintį kauptis kraujagyslių sienelėse ir didinti širdies ligų riziką. Tuo tarpu augalinė mityba yra susijusi su mažesniu cholesterolio lygiu.

Be to, augalinės kilmės maisto produktuose yra ir daug mūsų kraujospūdžiui naudingų maistinių medžiagų, įskaitant ir omega-3 riebalų rūgštis, augalinius sterolius, kalį ir antioksidantus. Atlikti tyrimai taip pat parodė, kad augalinę mitybą propaguojantys žmonės rečiau serga širdies ligomis nei tie žmonės, kurie reguliariai valgo mėsą.

Mažina uždegimus

Augalinė mityba yra siejama su mažesniais mūsų organizme kylančiais uždegimais, todėl propaguojant augalinę mitybą, galima sumažinti ir riziką susirgti lėtinėmis ligomis. Tuo tarpu gyvūninės kilmės produktuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, kurios organizme gali sukelti uždegimus.

Sumažina diabeto riziką

Mokslinių tyrimų rezultatai rodo, kad augalinės kilmės maisto produktų vartojimas gali padėti sumažinti riziką susirgti II tipo diabetu. Tačiau žmonės, kurie reguliariai vartoja mėsą, paprastai susiduria su daugiau nei dvigubai didesne rizika susirgti II tipo diabetu nei mažai mėsos vartojantys arba visai jos nevartojantys žmonės.

Pagerina virškinimo sistemos sveikatą

Atlikti tyrimai rodo, kad augalinės mitybos laikymasis yra susijęs su dažnesniu tuštinimusi. Manoma, kad taip yra todėl, jog augalinėje mityboje yra daug skaidulų. Daug ląstelienos turinti mityba padeda pagerinti tuštinimąsi, nes padidina išmatų tūrį.

Tausoja aplinką

Augalinė mityba yra daug tvaresnis pasirinkimas, nes augalinės kilmės maisto produktams pagaminti prireikia mažiau energijos nei mėsai. Skaičiuojama, kad mėsos gamyba sudaro beveik 60 % visų šiltnamio efektą sukeliančių dujų, o tai yra neįtikėtinai didelis skaičius. Tuo tarpu, jei pasirinktume augalinę mitybą, anglies dioksido pėdsaką galėtume sumažinti net 73 %!

Ekonomiškesnė alternatyva

Augalinė mityba ne tik teigiamai veikia jūsų sveikatą, tačiau ir piniginę. Propaguojant augalinę mitybą galima reikšmingai sumažinti maistui patiriamas išlaidas. Tyrimų duomenimis, pasirinkus augalinę mitybą išlaidos maistui gali sumažėti net iki 33 %.

Augalinė mityba padeda žarnyno mikrobiomui

Maistas, kurį kasdien valgome, turi didžiulę įtaką mūsų žarnyno mikrobiomui. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad įvairių augalų valgymas paskatina naudingų mikrobų rūšių augimą mūsų žarnyne. Kai mūsų žarnyno mikrobiomas yra sveikas, tai naudinga visai organizmo sveikatai. Be to, pagerėja ir virškinimo sistemos veikla, sumažėja organizme kylančių uždegimų ir sustiprėja imuninė sistema. Tyrimai parodė, kad žmonių, kurie valgo daugiau skirtingų augalų, žarnyno mikrobiomas būna daug įvairesnis.

Pabaigai

Iš tiesų aukščiau paminėti augalinės mitybos privalumai nėra vieninteliai. Kasmet atliekama labai daug mokslinių tyrimų, kurių metu siekiama išsiaiškinti, kaip augalinė mityba gali pasitarnauti mūsų sveikatai ir savijautai. Laimei, tyrimų rezultatai džiugina, todėl jei norite pagerinti savo sveikatą ir sumažinti įvairių ligų riziką, būtų naudinga atsigręžti į augalinę mitybą. Taigi, jei didesnę dalį jūsų kasdienės mitybos raciono sudarys augaliniai maisto produktai, galėsite daug lengviau pasiekti norimą tikslą.

NAUDINGA: Ieškote augalinių maisto produktų? Ekologiški Naturli produktai pasižymi labai plačiu asortimentu!