Kita

Brendis – rafinuotas ir solidus gėrimas

Šiais laikais stipriųjų gėrimų mėgėjai turi labai platų pasirinkimą – viskis, tekila, degtinė, vynas, likeris, brendis ir daugelis kitų gėrimų. Tačiau vienas iš rafinuočiausių ir solidžiausių gėrimų visais laikais buvo brendis. Tai labai universalus alkoholinis gėrimas, kuris vartojamas pačiomis įvairiausiomis progomis, labai skirtingu laiku ir neretai yra pasitelkiamas maišant alkoholinius kokteilius. Jame persipina ypač daug delikačių skonių ir aromatų.

Kaip žinia, brendis išgaunamas distiliuojant vyną – tai daroma tol, kol pasiekiamas 30-60 proc. alkoholio kiekis. Įprastai brendį renkasi tikri gurmanai, kurie šį gėrimą kaskart sieja su gilia istorija ir stengiasi derinti su atitinkamu maistu bei kitais svarbiais atributais.

BrendisJei gilintumėtės į brendžio gamybos metodiką, pastebėtumėte, kad visų pirma bandoma išgauti vaisių sultis. Sultys yra fermentuojamos, kol pagaminamas vaisių vynas. Šis produktas distiliuojamas toliau, kol išgaunamas brendis. Galiausiai brendis yra brandinamas medinėse statinėse, pvz., juodojo ąžuolo (tačiau negalima pamiršti, kad kai kurių brendžio rūšių gamintojai nebrandina).

Dažniausiai brendis yra išgaunamas iš vynuogių, tačiau taip pat galime rinktis ir iš kitų vaisių pagaminto brendžio, pvz., obuolių, persikų ir kt. Tokiais atvejais, kai brendis yra pagamintas iš kitų vaisių nei vynuogės, pridedamas ir vaisiaus pavadinimas. Tai yra, jei gamybai naudojami obuoliai, tuomet jis įvardijamas kaip obuolių brendis.

Brendžio tamsiai ruda spalva yra išgaunama jį brandinant minėtose medinėse statinėse. Jei brendis nėra brandinamas, tuomet jis neįgauna karamelinės spalvos (tokiais atvejais neretai naudojami papildomi ingredientai, kurie suteikia norimą spalvą).

Galbūt girdėjote, kad brendis yra gaminamas dar nuo XII amžiaus. Tuo laikotarpiu gydytojai jį naudojo kaip vaistus. Tačiau Prancūzijoje vyndariams leista jį distiliuoti tik nuo XVI amžiaus. Bet kuriuo atveju, tokio laikotarpio pakako, kad būtų galima sukurti puikias ir gilias brendžio gamybos tradicijas ir technologijas, kurios iki šiol padeda aukščiausios kokybės brendžio gamybai.

Taigi, jei ir jūs pastaruoju metu vis dažniau imate paskanauti įvairiais stipriaisiais alkoholiniais gėrimais, pasistenkite pasigilinti į jų atsiradimo istoriją, įvairias tradicijas, skirtingas kultūras, alkoholinių gėrimų rūšis ir kitus aspektus.